המושג ליצנים רפואיים מוכר וידוע, אבל האם שמעתם פעם על "נגנים רפואיים"? המטופלים במחלקות הדיאליזה והילדים, בבית החולים "זיו", בצפת, כבר מכירים אותם - עדן פרידמן, עומר רוזנבלום וגיל מאור. הם עוברים עם המטופלים תהליך אישי ומוזיקלי ומנסים להקל על זמן השהייה ברגעים הקשים.
הם שלושה חברים מתיכון "נופי גולן", שהקימו הרכב מוזיקלי וניגנו להנאתם בחופשות מהצבא. עדן על המנדולינה, עומר בגיטרה וגיל בחליל ובתופים. ביום-יום, לכל אחד מהם יש עבודה ותחום עיסוק, שאינו נושק למוזיקה. החיבור ביניהם הביא אותם לחפש משהו משמעותי יותר שבו הם יכולים לתרום מעצמם ומהכישרון שלהם. לפני שנתיים, הצטרפו למיזם מרגש מטעם ארגון "חברות" וכיום המוזיקה של עדן, גיל ועומר מאפשרת חיבורים קסומים, פותחת את הלב והנשמה, מכניסה אור במקומות חשוכים ומתאימה לכל הגילאים, הדתות והמינים.
"את השלוחה בצפון של ארגון 'חברות' הקימה אשתי, שרה", מספר גיל. "הארגון פועל לשימוח הנפש, היצירה והקשר האנושי כמשאב לריפוי וצמיחה. בכל יום רביעי, אנחנו מגיעים לשעתיים, לבית החולים 'זיו', בצפת, למחלקת דיאליזה ומשם, למחלקת ילדים.
"בדיאליזה, מדובר באנשים קבועים שמגיעים לשם ואז יש ערך מוסף גדול יותר - אנחנו עוברים אתם תהליך, מכירים אותם בשמות, בונים קשר וציפייה לקראתנו, לפגוש אותנו ואנחנו - אותם. זה חלל גדול שבו יושבים חולי הדיאליזה ואנחנו עוברים ביניהם ומנגנים להם ויש שם את כל סוגי האוכלוסיות - יהודים ודרוזים וערבים, חילונים ודתיים וגם צוות העובדים".
"חברות" הוא ארגון ללא מטרות רווח, שהוקם בשנת 2007, על ידי רחל אטון, לזכרה של בתה, רות ז"ל, שנפטרה בגיל 11.5 ממחלת ה-CF. רחל ליוותה את רות בתקופות האשפוז הקשות, תוך התמקדות ביצירה, קריאה, שיחה, ציור, כתיבה ועוד. בעקבות התהליך העמוק אותו עברה עם בתה, גיבשה רחל תפיסה טיפולית ייחודית, המבקשת להכיל את כל המשתתפים במארג העדין והמקיף של תהליך הריפוי - המטופל, המטפל, בני המשפחה והסביבה הטיפולית, לאפשר מפגש משמעותי ביניהם, להעניק כלים רוחניים ויצירתיים ולתמוך בהם בתהליך הריפוי. אחד הפרויקטים שמפעיל הארגון הוא נגנים רפואיים בבתי חולים.
עדן: "אנחנו לא באים רק להופיע מול אנשים, או לשמח אותם. זה ממש מקצוע. צריך ללמוד את זה. הארגון רואה בזה ממש תהליך נפשי. לכן, אנחנו לא מתנדבים, אלא עובדים בשכר שעתי, עוברים השתלמות ויש לנו ליווי צמוד. עברנו הכשרה מיוחדת לזה, ואנחנו גם מתכוננים לזה מבחינה רוחנית - מדברים לפני הביקור מה אנחנו רוצים להשיג בזה. יש מלוות רוחניות לארגון. ואנחנו מקבלים שעות הדרכה.
"אתה צריך לקלוט את האווירה ולעזור לאנשים להתחבר למוזיקה ולפעמים, מגיעים לעוצמות מאד חזקות וצריך לדעת להכיל את זה וגם לעשות את הקאט, אחרי הביקור. לרכך את המעבר. בפעם הראשונה, כשנכנסתי לחדר הדיאליזה, לא יכולתי להסתכל להם בעיניים. איך אני אנגן להם? אבל ידעתי שאני רוצה לתת. גייסתי כוחות וזה פרק לי את המתח. ניגנתי והרגשתי שאני מרפא את עצמי. אנחנו נותנים ומקבלים בחזרה המון. זה אור חוזר. אחרת מתרוקנים".