טיפול בניגון

עדן, גיל ועומר מנגנים פעם בשבוע במחלקות הדיאליזה והילדים בבי"ח "זיו", בצפת. המוזיקה שלהם מחברת בין החולים, המלווים והצוות ומאירה את החושך של הכאב

עדן פרידמן וגיל מאור
המושג ליצנים רפואיים מוכר וידוע, אבל האם שמעתם פעם על "נגנים רפואיים"? המטופלים במחלקות הדיאליזה והילדים, בבית החולים "זיו", בצפת, כבר מכירים אותם - עדן פרידמן, עומר רוזנבלום וגיל מאור. הם עוברים עם המטופלים תהליך אישי ומוזיקלי ומנסים להקל על זמן השהייה ברגעים הקשים.
הם שלושה חברים מתיכון "נופי גולן", שהקימו הרכב מוזיקלי וניגנו להנאתם בחופשות מהצבא. עדן על המנדולינה, עומר בגיטרה וגיל בחליל ובתופים. ביום-יום, לכל אחד מהם יש עבודה ותחום עיסוק, שאינו נושק למוזיקה. החיבור ביניהם הביא אותם לחפש משהו משמעותי יותר שבו הם יכולים לתרום מעצמם ומהכישרון שלהם. לפני שנתיים, הצטרפו למיזם מרגש מטעם ארגון "חברות" וכיום המוזיקה של עדן, גיל ועומר מאפשרת חיבורים קסומים, פותחת את הלב והנשמה, מכניסה אור במקומות חשוכים ומתאימה לכל הגילאים, הדתות והמינים.
"את השלוחה בצפון של ארגון 'חברות' הקימה אשתי, שרה", מספר גיל. "הארגון פועל לשימוח הנפש, היצירה והקשר האנושי כמשאב לריפוי וצמיחה. בכל יום רביעי, אנחנו מגיעים לשעתיים, לבית החולים 'זיו', בצפת, למחלקת דיאליזה ומשם, למחלקת ילדים.
"בדיאליזה, מדובר באנשים קבועים שמגיעים לשם ואז יש ערך מוסף גדול יותר - אנחנו עוברים אתם תהליך, מכירים אותם בשמות, בונים קשר וציפייה לקראתנו, לפגוש אותנו ואנחנו - אותם. זה חלל גדול שבו יושבים חולי הדיאליזה ואנחנו עוברים ביניהם ומנגנים להם ויש שם את כל סוגי האוכלוסיות - יהודים ודרוזים וערבים, חילונים ודתיים וגם צוות העובדים".
"חברות" הוא ארגון ללא מטרות רווח, שהוקם בשנת 2007, על ידי רחל אטון, לזכרה של בתה, רות ז"ל, שנפטרה בגיל 11.5 ממחלת ה-CF. רחל ליוותה את רות בתקופות האשפוז הקשות, תוך התמקדות ביצירה, קריאה, שיחה, ציור, כתיבה ועוד. בעקבות התהליך העמוק אותו עברה עם בתה, גיבשה רחל תפיסה טיפולית ייחודית, המבקשת להכיל את כל המשתתפים במארג העדין והמקיף של תהליך הריפוי - המטופל, המטפל, בני המשפחה והסביבה הטיפולית, לאפשר מפגש משמעותי ביניהם, להעניק כלים רוחניים ויצירתיים ולתמוך בהם בתהליך הריפוי. אחד הפרויקטים שמפעיל הארגון הוא נגנים רפואיים בבתי חולים.
עדן: "אנחנו לא באים רק להופיע מול אנשים, או לשמח אותם. זה ממש מקצוע. צריך ללמוד את זה. הארגון רואה בזה ממש תהליך נפשי. לכן, אנחנו לא מתנדבים, אלא עובדים בשכר שעתי, עוברים השתלמות ויש לנו ליווי צמוד. עברנו הכשרה מיוחדת לזה, ואנחנו גם מתכוננים לזה מבחינה רוחנית - מדברים לפני הביקור מה אנחנו רוצים להשיג בזה. יש מלוות רוחניות לארגון. ואנחנו מקבלים שעות הדרכה.
"אתה צריך לקלוט את האווירה ולעזור לאנשים להתחבר למוזיקה ולפעמים, מגיעים לעוצמות מאד חזקות וצריך לדעת להכיל את זה וגם לעשות את הקאט, אחרי הביקור. לרכך את המעבר. בפעם הראשונה, כשנכנסתי לחדר הדיאליזה, לא יכולתי להסתכל להם בעיניים. איך אני אנגן להם? אבל ידעתי שאני רוצה לתת. גייסתי כוחות וזה פרק לי את המתח. ניגנתי והרגשתי שאני מרפא את עצמי. אנחנו נותנים ומקבלים בחזרה המון. זה אור חוזר. אחרת מתרוקנים".

לבוא בשביל לתת

נגנים רפואיים
גיל: "אנחנו מנגנים מוזיקה מזרחית, יהודית, ערבית, מוזיקת עולם ומוזיקה מקורית שלנו. המוזיקה היא אמצעי. כלי הנגינה הוא רק כלי. האנשים שמנגנים והאנשים שמקשיבים הם שנותנים את המשמעות. אנחנו פורצים את גבולות השפה. למדנו למשל לשיר בערבית. זה אתגר מטורף. תחשבו על זה - מטופל ערבי, שמבין שלמדנו במיוחד בשבילו שיר בשפה שלו, הוא מרגיש שעשו בשבילו אקסטרה וזה מרגש אותו ומחבר אותו אלינו. הייתה מטופלת ערבייה בדיאליזה ובשבילה למדנו את השיר 'סירי מנסור' בערבית וניגנו לה. ממצב של חוסר חיות לחלוטין, פתאום נראה היה שהיא מתפללת ובוכה באותו זמן - נשפנו לתוכה חיות ברגע".
עדן: "המעבר למחלקת ילדים הוא מאד חזק. זה חלל שונה לגמרי מבחינת האוכלוסייה והצרכים שלה. שם האנשים משתנים מפעם לפעם וזה דורש גישה שונה. יש לובי גדול ולפעמים אנחנו מנגנים כמו בהופעה, או שנכנסים לחדרים ומנגנים להם בפרטי. אחת החוויות החזקות שלנו הייתה כשניגנו לפצועים הסורים. במחלקה יש הרגשה של שדה קרב. הפצועים ובני המשפחות וחיילים ששומרים עליהם וזו אווירה לא פשוטה.
"נכנסנו לחדר וילד רץ אלינו. בן שלוש בערך, גור קטן. הוא נעמד לפנינו והתחיל להוביל אותנו כמו בתהלוכה בין הפצועים. בכל פעם שהוא התרגש, הוא עשה תנועות בידיים. בסוף, התיישבנו והוא התיישב לי בין הרגליים והתחיל לגעת במנדולינה, בזמן שניגנתי. אחר כך, עבר לתוף ונגע גם בו, בזמן שגיל ניגן. הוא גם נגע בנו ואז האימא שלו הסבירה לנו בפנטומימה, שהילד נפגע מפיצוץ באוזניים והוא לא שומע כלום. רק אז הבנו שהוא בכלל לא שמע את המוזיקה, אלא ניסה להרגיש אותה ולכן נצמד אלינו והרגיש את זה דרך הנגיעה בכלים".
עומר: "בפעם אחרת, הייתה אווירה מאוד מלנכולית במחלקה. ניגנו קטע מלודי ושקט. אחת הנשים התחילה לבכות. התרגשתי. זה שאנחנו, תרבות אחרת, מדינת אויב, אנחנו הצלחנו לגעת בה, זה פורץ את כל המחסומים וזה נותן לי תקוות כי כולנו בני אדם. לפעמים יש רגשות קשים, אבל אתה בא לחזק ויוצא מחוזק. לבוא בשביל לתת וזה מגן עליך".
"המטרה שלנו היא לפנות אל הנפש. לאדם עצמו", מסביר עדן. "לפעמים, בזמן טיפולים רפואיים שמים פחות דגש על הרגש של המטופל. אנחנו יוצרים מרחב של ברכה, תפילה, נותנים להם להתחבר לעצמם ולמוזיקה. לפעמים, מנגנים מה שהם מבקשים ולפעמים, אנחנו מרגישים עוד לפני כן מה צריך לנגן. היה מטופל ניגרי, אז ניגנו לו מוזיקה אפריקנית והוא קם ולחץ לנו את היד. אנחנו צריכים להיות במודעות גבוהה לכל הנוכחים בחדר ולשמח גם את מי שמלווה את המטופל. את האימא, או האבא, או האח הקטן, שגם הם במצוקה".
"יש מצבים שאנחנו מרגישים שמי שצריך את המוזיקה זה המלווים של המטופל ולא הוא עצמו", מספר עומר. "ניגנו מוזיקה מזרחית בדיאליזה ושמתי לב שהמנקה עומדת בצד ומזילה דמעה. הסתבר לנו שלפני כמה ימים, נפטר אחד מחולי הדיאליזה, שהיה קבוע במחלקה והיא בכתה עליו".
עדן: "כשפוגשים תינוקות, זה מדהים לראות איך הם מהופנטים למוזיקה, זו הנוכחות הכי גבוהה. אתה משיג את ההקשבה של התינוק, הוא שוכח את הכאב וההורים שמחים שהתינוק רגוע וזו הרגשה עוצמתית גם בשבילנו".