פסיפס הגולן כעדות לדורות

פרה על שפת שלולית מים
תלמידי כיתת האומנות של פרויקט ניצוצו"ת יוצרים פסיפס בגודל חמישה מ"ר לרגל שנת היובל לחידוש ההתיישבות בגולן

במסגרת שנת היובל לחידוש ההתיישבות בגולן עובדים השנה תלמידי כיתת אמנות הפלסטית במרכז המצוינות באמנויות של הגולן – ניצוצו"ת על פסיפס בגודל 5 מטר רבוע, בהנחיית האמן אריק כלפון מאליעד.
מרכז ניצוצו"ת ( נוער יוצר צומח ותורם ) הוקם לפני חמש שנים מתוך מטרה לקדם את תחום הוראת האמנויות בגולן. במהלך השנים למדו במרכז תלמידים רבים מיישובי הגולן וקצרין אשר התנסו בלימוד אצל מורים – אמנים. במרכז יש כיתת אמנות פלסטית, קולנוע, צילום ותיאטרון. שותפים לפרויקט: האגף למחוננים ומצטיינים במשרד החינוך, מועצה אזורית גולן ומועצה מקומית קצרין.
עידו בראון, מנהל מרכז ניצוצו"ת: "היה לי חשוב בשנת ה-50 להתיישבות בגולן לעבוד עם אמן מקומי ולשלב יצירה שתבוא במגע עם הקהילה בתהליך ובתוצר הסופי. בתהליך יצירת פסיפס יש אלמנט קבוצתי שגם מאפשר ביטוי עצמי אך גם מצניע את ההישג האישי למען מטרה משותפת."
התלמידים צפו במצגת על תהליך עבודה של יצירת פסיפס. לאחר סיעור מוחות נבחר נושא לפסיפס : "חי וצומח בנוף הגולן". כל תלמיד בחר דימוי שאליו הוא מתחבר ורשם אותו. הרישומים הועברו לשקפים והוגדלו למידה הרצויה.
אריק כלפון: "מה שמרגש אותי בהנחיית פסיפס קהילתי היא שחיבור בין סגנונות אישיים של תלמידים שונים יוצר קולאז' רענן ועכשווי. הדימויים שהתלמידים יוצרים תמיד מפתיעים אותי. ההמצאות שבאות לאו דווקא ממקום של ידע יוצרות עניין וחידוש שגם אני לומד ממנו ותמיד סקרן לגביו. יצירת פסיפס והצבתו בתחום ציבורי יוצרת קשר אמיץ ומתמשך בין האדם לנוף ,לאסתטיקה של הסביבה בה הוא חי ולקהילה אליה הוא משתייך. פסיפס הוא עדות לדורות" .
 

על תהליך העבודה

פסיפס לדורות
העבודה נעשת בסגנון קולאזי' שבו דימויים שונים וסגנונות שונים הורכבו לכדי עבודה אחת.כך נוצרת הקומפוזיציה אשר מהווה את התמונה השלמה של הפסיפס. לאחר מכן החל תהליך השיבוץ בו כל תלמיד משבץ את הדימוי שלו בקרמיקה צבעונית לפי טעמו האישי.

הילל: " כשאני שומע גולן אני חושב על פרה ... קיבלתי השראה מתמונה של קבוצת פרות שעמדו על שלולית"

צור: "בהתחלה רציתי סוס ובסוף שיניתי לזאב. זאת חיה מאד מעניינת יש לה הרבה צבעים .."

מלאכת השיבוץ מזכירה ציור אימפרסיוניסטי באופן בו נקודות של צבע יוצרות הרמוניה צבעונית בהתאם למינון ולניגוד בין הצבעים.
צורת חיתוך הקרמיקה וגודל הפיסות הם בחירה אישית המאפשרת מתן ביטוי אישי לכל תלמיד.
אריק כלפון: "מה שמרגש אותי בהנחיית פסיפס קהילתי היא עובדה שחיבור בין סגנונות אישיים של תלמידים שונים יוצר קולאז' רענן ועכשווי. הדימויים שהתלמידים יוצרים תמיד מפתיעים אותי ויוצרים חידוש שגם אני לומד ממנו. בחירת דימויים מהחי והצומח הייתה נפוצה בפסיפסים לאורך כל ההיסטוריה. יצירת פסיפס והצבתו בתחום ציבורי יוצרת קשר אמיץ ומתמשך בין האדם לנוף, לאסטתיקה של הסביבה בו הוא חי ולקהילה אליו הוא משתייך. פסיפס הוא עדות לדורות."עדו