כבר סיפרתם?

עוד יישובים סיימו בהצלחה את מיזם הסיפור הקולי של יישובם. הפעם - סיפורם של נווה אטי"ב, נאות גולן, אבנ"י אית"ן וגשור. מהו הסיפור שלכם?

מיזם סיפור קולי ביישובים צובר תאוצה. עוד ועוד יישובים כבר מתגאים בפסל סביבתי, שמספר את סיפור היישוב. הפעם: גור דובים, בקיבוץ גשור, מוני חרמוני, בשאלון טריוויה בנווה אטי"ב, אותיות מדברות, בנאות גולן ועץ הזית, באבנ"י אית"ן
גור נולד בגשור
גור נולד בגשור
אילנה גרמזוגר, מדב"ית גשור

"קיבוץ גשור בחר בדמות של גור דובים, שיושב ומספר את סיפור הקמת מערכת החינוך ביישוב. בחרנו בדובי גור, כי יש לנו גן שנקרא 'גן גורים' והדובי מחזיק בידיים את כל שאר בתי החינוך: 'מנגו', 'פטל', 'זית' ו'בזלת' ומספר איך הכול התחיל, בצורה הומוריסטית, שמתאימה גם למבוגרים. ותיקי היישוב העלו נשכחות מימי הקמת בתי הילדים הראשונים ומנהל הקהילה, ליאור שחר, העלה על הכתב את הסיפורים. עכשיו יש מזכרת מקסימה ביישוב בדמות דובי, שהילדים אוהבים ומטפסים עליו וזה מקסים. את הדובי יצר האמן רועי שנער ואת ההקלטה ביצעו יגאל ורונית מ'פאוזה בית הפקות'".
יגאל אוחנה, "פאוזה בית הפקות": "המיזם מספר את סיפורו של גור, הילד הראשון של היישוב, שבעצם מספר את סיפורה של התנועה הקיבוצית - לינה משותפת, גנים שמתפתחים, הצמיחה של היישובים והערכים, דרך סיפור ילדים פשוט של גור אחד. בעיניי, זה סיפור ממש מוצלח ומאוד שונה ממה שעשו במקומות אחרים. נותן הצצה לתחילת הדרך של הקיבוצים, איך דבר נבע מדבר עם הומור של מבוגרים בשפה של ילדים".

"מוני חרמוני", נווה אטיב
"מוני חרמוני" הוא כבר מותג-על ולכן נבחר גם להעביר את סיפורו של היישוב נווה אטי"ב, של אנשים חלוצים, שמוכנים להגיע לצפון הכי רחוק ולמזג אוויר קיצוני וליהנות מנוף ומחיים בקצה ההר. המידע יועבר באמצעות חידון ידע, כמו שעשועון טריוויה על נווה אטי"ב, שכולל היסטוריה, נתונים, קהילה ויחד יתנו תמונה שלמה בצורה משעשעת ויצירתית.

נאות גולן
היישוב נאות גולן בחר לספר את סיפור ההקמה באמצעות דיאלוג בין האותיות של שם היישוב למגדל המים הראשון של היישוב, שנמצא שם עוד מימי היישוב הישן.
יגאל אוחנה: "האותיות הן קופצניות וצעירות ברוחן והמגדל הוא זה שיודע הכול והיה כאן, מאז ומעולם. היה פה תהליך קהילתי מקסים, שילוב של אנשי היישוב, משלב הכתיבה ועד השלב הסופי. כל השחקנים היו על טהרת היישוב, את ההקלטה של מגדל המים עשה עמוס קידרון, בהגשה מיוחדת מאוד וזה יצא פשוט נפלא. סולי מונס עמדה בראש הצוות של היישוב והניעה את התהליך מול הקהילה עד לגמר הביצוע".

עץ הזית העתיק, אבנ"י אית"ן

עץ הזית העתיק, אבנ"י אית"ן
נגה סולניק

"אבנ"י אית"ן, מושב חקלאי, קהילתי, תיירותי. אחד היישובים הדתיים המגוונים שבגולן, כולל משפחות ותיקות וצעירות, העוסקות במקצועות מגוונים: חקלאים, תיירות, אמנות. זהו היישוב שיש בו הכי הרבה מדריכי טיולים! קיבוצניקים חוזרים בתשובה, גרים, עדות שונות, אבל קהילה אחת ובית כנסת אחד, המאחד את כל הנוסחים... ולכן כל כך קשה הייתה המשימה להחליט על מיזם אחד, המייצג את כל השפע הזה.
"בתוך התהליך הקהילתי המדהים, הוקמו צוותי עבודה שכללו נציגי 30 משפחות. צוות חשיבה ותכנון, צוות הפקה וביצוע, צוות כתיבת הסיפור, צוות שחקנים ונגנים. חשבנו לשלב את המגוון המאפיין את אבנ"י אית"ן, עם הסיפור הבראשיתי ומכיוון שלפני שקראו ליישוב אבנ"י אית"ן ע"ש הנופלים מהגרעין המייסד, נקרא היישוב 'תל זית', בחרנו בסיפורו של עץ הזית העתיק, הצומח במרכז היישוב. כך החל להירקם דו-שיח בין ילד מתוק לעץ הזית, המשתף את סיפור ההתיישבות בגולן, עוד מימי בית שני ועד ימינו, בליווי מוזיקאים ושחקנים והכול הכול משלנו...
"מסביב לעץ, בנו הילדים ספסלים ממוחזרים, יחד עם רועי שנער ובתוך אחד מהם, הוחבא המסבירן.
אין מראה מתוק מלצפות בחבורת ילדים הנהנים להאזין לסיפורו של עץ הזית העתיק המספר את סיפורו-סיפורנו! שוב ושוב...
"מוזמנים בכיף!".

מיזם סיפור קולי

כחלק מאירועי שנת החמישים, הוציאה המועצה "קולות קוראים" ליישובים, לבחור פעילות יישובית משמעותית, כאשר אחת מהאפשרויות הייתה "מיזם סיפור קולי". היישוב בוחר לעצמו נושא לפסל סביבתי, אשר יספר את סיפור היישוב לדורותיו. הפעילות כולה מושתתת על טהרת הכוחות המקומיים: את העבודה האמנותית יוצר רועי שנער המוכשר, מאניעם, יחד עם הקהילה. את התסריט והבימוי מובילים רונית ויגאל אוחנה מ"פאוזה בית הפקות", בכפר חרוב, על הפרויקט מנצח אבי זעירא מחברת "מסבירן קולי" והקהילה כולה שותפה מרגע הרעיון ועד התוצר הסופי.