בשבועות האחרונים, עלה לסדר היום בגולן נושא טורבינות הרוח. תחום האנרגיה המתחדשת נדון בגולן כבר משנת 2010, לאחר החלטת ממשלה משנת 2009 בנושא אנרגיה מתחדשת. ההחלטה קבעה את שנת 2020, כיעד בו 10% ממערך ייצור האנרגיה של מדינת ישראל יסופקו ממקורות אנרגיה מתחדשים - פוטו-וולטאי, תרמו-סולארי, רוח וביו-גז.
במסגרת ההחלטה, קידמה ומקדמת הממשלה תכנית מתאר ארצית לקידום אנרגיה חלופית. בעקבות החלטת הממשלה, פנו יישובים בגולן למועצה בבקשה לסייע בהליכים להקמת טורבינות רוח על שטחים חקלאיים, כחלק מתכנית כוללת ליצור אנרגיה מתחדשת ולהפקת תועלת כלכלית לצד אנרגיה ירוקה. לאור זאת, החליטה המועצה האזורית גולן לקדם תכנית כוללת לאנרגיה מתחדשת בגולן. התכנית תגדיר את השטחים המאפשרים הקמת מתקני אנרגיה שבתחום המועצה. זאת, תוך שמירה על צביונו של הגולן, עמידה בתקנים בין-לאומיים, שמירה על שטחים פתוחים בעלי ערכיות נופית גבוהה ומתן אפשרות לשימושי קרקע וייעודי פיתוח אחרים.
תכנית-האב כללה מפת שטחי איתור לאנרגיות מתחדשות, כדי למנוע מצב בו ייקבעו אזורי הטורבינות על ידי יזמים וגורמים חיצוניים ועל מנת לעשות זאת בצורה מבוקרת, מותאמת לתכנית-האב לשטחים פתוחים, ובוחנת ערכים אקולוגיים, נופיים וערכיים בגולן. התכנית גובשה במשך שנתיים וכללה תסקיר סביבתי, שבוחן את ההשפעה של הקמת החוות על מגוון רחב של נושאים, ההשפעה על מסלולי נדידת הציפורים, למשל. התכנית קיבלה את הסכמת המשרד להגנת הסביבה והגופים הירוקים.
תכנית-האב לאנרגיה מתחדשת הוצגה בפני הנהלת המועצה, מליאת המועצה, הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ופורסמה בהרחבה לידיעת התושבים, בעיתון "ארץ הגולן", בשנת 2014 ובאתר המועצה באינטרנט, כולל מפה ובה אזורי החיפוש המותרים להקמת אנרגיות חלופיות. מפה זו מונעת אפשרות להקים פרויקטים לייצור של אנרגיות חלופיות במרבית שטח הגולן ומכווינה את היישובים והיזמים לאתר שטח בצד המזרחי של הגולן בלבד ובאזורים מוגדרים.
יאושרו - תכניות שיעמדו בתנאים
תכנית אחת בלבד עברה את כל ההיתרים ואושרה בגופי התכנון - חוות עמק הבכא. מדובר בתכנית שקידמה חברת "עמק הבכא" עם יישובים בצפון הגולן, להם יש שטחים חקלאיים באזור, ל-41 טורבינות רוח. התכנית נמצאת בשלבי תכנון כבר מעל לעשר שנים ובשלב ראשון, הוגשה בקשה להיתר להצבת 31 טורבינות. לאחרונה, התקיימו מספר שיחות עם נציגי אל-רום ואסיפת תושבים, בהשתתפות ראש המועצה, אלי מלכה ונציגי היזמים. התהליך הניב פנייה של קיבוץ אל-רום להרחקת חמש טורבינות, הנמצאות במרחק של 800-1400 מ' מקו הבתים. ראש המועצה קיבל את פניית הקיבוץ בהבנה ובהסכמה רבה, בעיקר לאור האפשרות של פגיעה נופית ועל מנת למנוע את החרדה המיותרת שהתעוררה בעקבות שמועות רבות, שרובן חסרות בסיס מקצועי ומחקרי. בימים אלו, מתנהל משא ומתן מול היזמים והיישובים הרלוונטיים, על מנת להגיע להסכמות ולהרחיק את הטורבינות.
יתר התכניות של היישובים עם חברה יזמית נמצאות בשלבי תכנון מאוד ראשוניים: תת"ל 77 - "עמק הרוחות", באזור אורטל-בנטל, כ-32 טורבינות; תת"ל 78 - "רוח בראשית", באזור תל פארס, כ-51 טורבינות ותת"ל 47, באזור ברכת רם, כ-100 טורבינות.