זמן תרבות

האם שמעתם על "תו 8"? או על "רגעי קסם" ו"אחד משלנו"? סדרת המופעים, ההצגות, ההרצאות והפעילות של מחלקת התרבות בגולן תופסת תאוצה ושואפת להתרחב

עלמה זהר בהופעה
מחלקת התרבות במרכז קהילתי גולן היא מחלקת צעירה, רק בת שנתיים מעשירה את הגולן בכל הנוגע להבאת תרבות איכותית מקורית והנגשתה לתושבים.
בשנה האחרונה, מחלקת התרבות, ובראשה גליה מצא, לקחה על עצמה מספר מטרות: שיתוף היישובים בפעילויות והעצמת ועדות התרבות היישוביות, שימוש באירועי המחלקה כפלטפורמה מקדמת ליוצרים והאמנים בגולן בכל התחומים, הנגשת התרבות לקהילה ושיתופי פעולה עם העסקים הקטנים בגולן, בכל שלושת האשכולות - צפון, מרכז ודרום.
הכול התחיל בינואר האחרון. המטרות ששמה לעצמה המחלקה החלו קורמות עור וגידים בפעילויות השונות, שרובן הן למעשה סדרות פעילות. סדרת המופעים האקוסטיים "תו 8" נפתחה עם מופעים של דנה ברגר, עלמה זהר, מאור כהן, ערן צור ותמשיך עם אלישע בנאי (25.5 בחד-נס). את סדרת "תו 8" פתחו מופעי חימום של זמרים יוצרים מקומיים עמית אמיתי, אנוש צוברי, שקד יעקב ואסף איילון, שנתנו הופעות מרגשות וחשפו את היצירה שלהם בפני הקהילה.
מספרת גליה מצא: "הרעיון בסדרה הזאת הוא לשתף פעולה עם עסקים בגולן - פאבים, יקבים, מבשלות וכולי - בכדי להעצים את בית העסק ובנוסף, לתת במה ליוצרים מקומיים, ויש בגולן הרבה, אשר פותחים את הערב במופע חימום לפני האמן. הפרויקט מרגש ומביא לידי ביטוי את חזון 'תרבות בונה קהילה'. בנוסף, מי שמפיק ויוזם אתנו את הסדרה, מיקי נירון, גם הוא תושב הגולן, מקיבוץ אורטל. תושבי הגולן מצביעים ברגליים וממלאים את האולמות".
המחלקה משתפת פעולה עם מתנ"ס קצרין, באמצעות איגום משאבים וחשיבה משותפת, שהביאו להולדת התכנית "מתורבתים" - סדרה של הצגות, שמביאה תאטרון איכותי ומגוון למבוגרים, להיכל התרבות בקצרין, אחת לחודש. עד עתה עלו ההצגות "קנאביס", "יהודי טוב" ו"אול יו ניד איז רב", מבית התאטרון העברי. בחודש הבא, תעלה ההצגה "קברט ז'בוטינסקי", הצגת יחיד נוגעת ללב ומלאה בהומור, שזכתה בפרס "תאטרונטו".
גליה: "החיבור למתנ"ס קצרין הגיע מתוך תפיסה של איגום משאבים פיזיים וכלכליים, ורצון להנגיש תרבות איכותית, הצגות תאטרון איכותי למבוגרים, במחירים הוגנים. מכיוון שאנחנו חיים בפריפריה, אכן מתבקשים שיתופי פעולה כגון זה. האולם נמצא בקצרין, מרכז הגולן, מה שנוח לתושבים מכל היישובים מבחינת ההגעה ובאולם זה ישנו כל הציוד הדרוש על מנת להעלות הצגה ברמה גבוהה. מנהל מתנ"ס קצרין, גילי פורת ומנהלת מחלקת התרבות, עדה סימוניץ, פתוחים לכל שיתוף פעולה ורצון לחיבור וזאת במה נפלאה להודות להם".


 

רגעי קסם

מובילי תרבות
"רגעי קסם" הוא אולי הפרויקט המקסים ביותר שפיתחה המחלקה. הפרויקט החל כבר ב- 2015, כמנוי הצגות לילדים, אך השנה שינה את הקונספט וניתן להגיע לכל הצגה בנפרד. הפרויקט מביא לידי ביטוי את מטרת-העל של המחלקה "תרבות בונה קהילה" בצורה הנוכחת ביותר. ההצגות מיועדות לגילאי 3-8 ומגיעות ליישובים באשכולות השונים, דבר שמחזק את הקשרים הבין-יישובים והבין-קהילתיים ובין היישובים למרכז הקהילתי. הורים נוסעים ליישוב השכן, המרוחק בין חמש ל-15 דקות נסיעה ונהנים יחד עם משפחות נוספות מהאשכול מהצגות ממיטב התאטראות לילדים.
בנוסף, לאורך השנה, התקיימו ויתקיימו מספר הצגות גדולות של תאטרון "גושן", כמו "נרקיס מלך הביצה" ו"אני ירושלמי", שכתב יהורם גאון, על חייו כילד בירושלים, שתעלה באשכול חיספין, לכבוד יום ירושלים, ב-23.5.

מובילי תרבות
מלבד אירועי תוכן, מחלקת תרבות שמה לה למטרה להעצים ולחזק את ועדות התרבות היישוביות. השנה נפתח קורס מובילי תרבות בקהילה, בהנחייתה של אלה שלומקוביץ, מנחת קבוצות מקיבוץ אל-רום, שמארח גם מרצים נוספים מתחומים שונים הקשורים בתרבות בגולן. החודש התארחו בקורס גל שוורץ, מנהל מחלקת המוזיקה ונטע קציר, מנהלת מחלקת "עיינות". מעבר להיותו פורום ללמידת עמיתים של רכזי וחברי ועדות התרבות ביישובים, הקורס מקנה כלים מקצועיים פרקטיים ותיאורטיים למשתתפים בו. ניר ברנס, חבר קיבוץ אורטל ואחד ממשתתפי הקורס, כתב על חווייתו האישית בעיתון הקיבוץ: "מפגש ראשון כלל היכרות וקווים מנחים לקורס שיתקיים כולו בגולן וסביב הגולן. המפגש הראשון שלי עם הרבה אנשי תרבות טובים ובעיקר טובות ולכולם מכנה משותף - רצון ליצור תרבות טובה בגולן. במפגש עלו נקודות בהן חלקנו כולנו את הדרך בה יוצרים תרבות ביישובים, על פי אופי האוכלוסיות המגוונות. אילו מהלכים נדרשים להצלחת אירוע וגיוס צוותים איכותיים שיפיקו את האירוע ביישוב? מהנימה של חברי התרבות עלתה השקיקה ליצור יחד אירועים משותפים בגישה של 'פתיחת הדלת לארח ולהתארח כמה יישובים יחד'.
"כולי תקוה שהמהלך הזה יקרב בינינו וייצור לנו אירועי תרבות חדשים ומגוונים.
באמצעות החומר הנלמד, רכשנו כלים רבים ומגוונים כמו מיפוי קהילה, חלוקת סמכות וחלוקת אחריות על כלל מנהלי האירוע. במסגרת הקורס, אנו נפגשים עם אנשי מקצוע בתחומי המוזיקה, חגים והתוכן".
גליה: "מבחינתי, קורס מובילי תרבות בקהילה הוא תחילת הגשמת חזון המחלקה - בניית תשתית תרבותית גולנית. חיבור בין יישובים על ידי תרבות, יצירת אירוע גולני שיהפוך ברבות הימים למסורת, שכל תושבי מדינת ישראל יכירו ויבואו לקחת בו חלק ושבכל אחד מיישובי הגולן יהיה 'מוביל תרבות' שיעבוד יחד עם המחלקה".

הספריה האזורית

בארץ ובעולם, הולכת ורווחת המגמה בה ספריות משנות את פניהן ותדמיתן וכך גם הספרייה האזורית גולן. הספרייה אינה רק משכנם של הספרים וחובבי הקריאה, אלא מקום מפגש נעים, מרכז תרבות עשיר במשאבים העומדים לרשות התושבים, העונה על צרכי הקהילה ומספק להם מקום של בילוי והנאה לכל המשפחה.
לספרייה שלוש שלוחות: במרום גולן, בחיספין ובבני יהודה. השלוחות פועלות בשיתוף פעולה עם המתחמים החינוכיים-קהילתיים בהם הן נמצאות. הספריות פתוחות לקהל במהלך רוב שעות היום - בבוקר ואחר הצהריים. בספרייה צוות מקצועי ומיומן המנגיש את משאבי הספרייה לתושבים. חשוב לציין גם את תרומתם הגדולה של צוות המתנדבים המסור והיעיל של הספרייה, המסייע רבות בהפעלתה. הספרייה מציעה מגוון שירותים מעבר להשאלת ספרים וסרטים ומציעה לתושבי הגולן מקום מהנה ומזמין לצרכי למידה והעשרה, פנאי ותרבות.
הספרייה משרתת ילדים, נוער ומבוגרים כאחד, בכל שעות פעילותה. בנוסף לאוסף ספרי הקריאה והעיון, הספרים הקוליים והסרטים להשאלה, תוכלו למצוא בה גם כתבי עת במגוון תחומים, עמדות מחשב לרשות הקהל, תערוכות מתחלפות, אוסף גדול ועשיר של משחקים לכל הרמות והגילאים: משחקי קופסה וחשיבה, יצירה ובנייה, משחקי ענק מעץ מסדרת "חושבים בגדול", פינות פעילות וצעצועים, פינות צביעה ויצירה ועוד.
הספרייה פועלת לעידוד קריאה ומעבירה פעילויות לתלמידי בית הספר והגנים ואף משתתפת מדי שנה בפרויקט "מצעד הספרים". כמו כן, אחת לשנה, נערכים ירידי ספרים, המתבססים על הספרים אותם מביא הקהל לספרייה לפני היריד בשיטת "קח-תן". תמורת כל ספר, ניתן שובר לרכישת ספר ביריד. תהליך זה מאפשר לאנשים לחדש את ספרייתם הביתית ללא עלות ולשתף אחרים בספרים שלהם אין עוד צורך בהם ואחרים יכולים ליהנות מהם. מחיר כל ספר ביריד (ללא שובר) הוא 5 ש"ח בלבד. מבחר הספרים המובאים לספרייה מפתיע כל פעם מחדש: רבי-מכר שיצאו לאור בשנה האחרונה, קלאסיקות, ספרי ילדים, ספרי עיון, בישול, טיולים ועוד, כתבי עת איכותיים ואף תקליטורי מוזיקה. כולם במצב מעולה עד טוב ושמחים להימסר הלאה.
בנוסף, מציעה הספרייה מגוון פעילויות תרבות: שעות סיפור תאטרליות והצגות לילדים, הרצאות, סדנאות, מופעים, הצגות ומפגשים איכותיים לנוער ולמבוגרים, מקשת רחבה של נושאים: מתזונה ועד ספורט, יוצרים שונים, אמנות ומוזיקה, תאטרון ואנשי במה, דמויות מפתח בחברה הישראלית, אנשי תקשורת, צלמים ועיתונאים וכמובן, אנשי רוח וספר. מתוך רצון להביא את שירותי הספרייה לכל מקום, פועלת "ספרייה על גלגלים", במסגרתה מתקיימות פעילויות כאלו ואחרות מחוץ לכותלי הספרייה ביישובים השונים, תוך שיתוף פעולה עם היישוב המארח ובהתאמה ליישוב בו הן מתקיימות.
מפגשים נוספים נערכים במסגרת "אחד משלנו", אותם מעבירים תושבי הגולן מתחומים שונים, בכדי לאפשר להם קידום וחשיפת מקצועם, תחביבם, או עיסוקם. תושבים מוזמנים להעביר בספרייה מפגש מכל סוג: הרצאה, סדנה וכדומה, בנושא אותו הם בוחרים, כשכל אחד מביא למפגש את הידע שלו בתחום ואת הכשרתו וניסיונו, כל אחד על פי אופיו ועיסוקו. צוות הספרייה מתאם, מייעץ ומפרסם ונותן כל עזרה נוספת הנדרשת להכנת המפגש ואילו למעביר המפגש ניתנת הזדמנות לחשוף בפני הקהל את עיסוקו, השירות אותו הוא נותן, או העסק שהקים והתושבים זוכים במפגש ייחודי ומעשיר.